Nieuwe voedingsnormen zwangere vrouwen

De Gezondheidsraad heeft voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen uitgebracht en normen voor vitamines en mineralen voor deze doelgroep herzien. Belangrijke adviezen zijn om 1 keer per week vette vis te eten en 1 keer per week magere vis, en anders een supplement met visvetzuren te gebruiken. Daarnaast verduidelijkt de Gezondheidsraad hoe kruiden en kruidentheeën het best en veilig gebruikt kunnen worden.

Overeenkomsten met Richtlijnen goede voeding

Gezonde voeding voor zwangere vrouwen komt grotendeels overeen met de aanbevelingen voor de algemene bevolking, maar er zijn een aantal aspecten waar zwangeren meer op moeten letten, aldus de Gezondheidsraad. De meeste aanbevelingen hiervan zijn niet gewijzigd, zoals het gebruik van foliumzuur voorafgaand aan de zwangerschap en vitamine D tijdens de hele zwangerschap. Maar in de praktijk blijkt dat zwangeren deze adviezen lang niet altijd goed opvolgen en is er extra aandacht voor nodig.

Wetenschappelijke onderbouwing

Voor 17 vitamines en mineralen heeft de Gezondheidsraad normen opgesteld voor inname tijdens de zwangerschap. Voor deze 17 is er momenteel voldoende wetenschappelijke onderbouwing of zijn er aanwijzingen dat tekorten nadelige gezondheidseffecten kunnen hebben. Het gaat hierbij om: vitamines A, B1, B2, B3, B6, B12, C, D en K, folaat, calcium, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium en zink. De exacte aanbevolen hoeveelheden zijn in een tabel terug te vinden in de samenvatting.

Andere voedingsadviezen

In de voedingsaanbevelingen voor zwangere vrouwen zijn andere adviezen over voedingsmiddelen opgenomen. De Gezondheidsraad adviseert zwangere vrouwen meer vis dan normaal: 1 keer per week vette vis en 1 keer per week magere vis. Dit advies is tot stand gekomen door de gunstige voedingsstoffen in vis af te zetten tegen de ongunstige aspecten van vis eten, zoals mogelijke schadelijke stoffen en duurzaamheid. Een alternatief voor vis is een supplement met visvetzuren.
Alcohol wordt afgeraden tijdens de zwangerschap en de inname van cafeïne beperkt tot maximaal 200 mg cafeïne per dag. Ook moet er aandacht zijn voor een te hoge inname van vitamine A. Dit betekent lever helemaal vermijden en leverproducten beperkt gebruiken. Ook moet er aandacht zijn voor de dosering van vitamine A in supplementen die niet specifiek voor zwangere vrouwen zijn.

Schadelijke stoffen

Tot slot benoemt de Gezondheidsraad nog mogelijk schadelijke stoffen die ongunstig kunnen zijn voor zwangeren. Lood kan een risico vormen voor mensen die loden waterleidingen in huis hebben. Zwangere vrouwen die veel sojaproducten gebruiken moeten oppassen voor een mogelijke overmatige inname van isoflavonen. Verder adviseert de Gezondheidsraad het gebruik van zoethout te beperken, en bij een verhoogde bloeddruk te vermijden. Ook kruidenthee van bepaalde kruiden als venkel, dragon en dong quai kunnen het beste vermeden of beperkt worden. Voedselinfecties moeten voorkomen worden door het vermijden van rauwe melk-, vlees- en visproducten en door extra aandacht te hebben voor voedselhygiëne. Ook mogen producten bij verhitting niet te bruin of zwart worden in verband met schadelijke stoffen die daarbij vrijkomen.

Documenten

Alle documenten over de voedingsaanbevelingen en de voedingsnormen zijn te vinden op de website van de Gezondheidsraad. De adviezen zijn ook verwerkt in voorlichtingsmateriaal van het Voedingscentrum, zoals de app ZwangerHap.

Artikel: nieuwsvoordietisten.nl

Bron: Gezondheidsraad

Heb je vragen over je voeding tijdens zwangerschap? maak dan een afspraak in onze praktijk.

(026) 351 351 4

Hoe werkt Vitasens?

Voor wie

linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram