Wat zijn nierstenen?
Nierstenen kunnen ontstaan wanneer in de urine bepaalde stoffen in grote hoeveelheden voorkomen. Er kan dan een neerslag ontstaan in de vorm van kristallen. Meestal verlaten deze kristallen het lichaam met de urine. Soms zijn ze echter te groot en kunnen ze uitgroeien tot een steen. De samenstelling van de nierstenen kan per persoon verschillen. Meestal bestaan ze uit calcium (kalk) en oxaalzuur.
De rol van voeding bij nierstenen
Als je eenmaal een niersteen hebt gehad, heb je 50% kans om weer een steen te krijgen. Met de juiste voeding kun je echter veel doen om deze kans te verkleinen. De belangrijkste aandachtspunten zijn daarbij:
- voldoende vocht: 2,5-3 liter per dag
- beperk het gebruik van zout
- gebruik niet te veel dierlijk eiwit
- voldoende calciumrijke producten
- voldoende kalium en vezels
- vermijden van oxaalzuurrijke producten
- voldoende inname van citraat (citroenzuur)
- vermijden van grote hoeveelheden vitamine C door het gebruik van voedingssupplementen
- matig met alcohol
- nastreven van een gezond gewicht
Wat kan de diëtist betekenen voor mij?
De diëtist kan helpen met aanpassingen in uw voeding om de kans op nieuwe nierstenen te verkleinen. Er zijn verschillende diëten voor elk soort niersteen; de diëtist stelt voor u een persoonlijk en praktisch advies op.
Wanneer neem ik contact op?
Een gesprek met de diëtist is gewenst. Aanpassingen in uw voeding kunnen namelijk de kans op terugkeer van stenen verkleinen. Bij nierstenen is het aan te raden om in ieder geval éénmalig een diëtist te raadplegen.
Binnen onze praktijk zijn alle diëtisten deskundig op het gebied van nierstenen en voeding. Marieke is specifiek deskundig op dit gebied
Kijk hier voor de vergoeding van Dieetadvisering.