Voeding bij COPD
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Bij chronische bronchitis staan klachten als hoesten en slijm ophoesten op de voorgrond. Bij longemfyseem zijn dat vooral kortademigheid en benauwdheid.
Ondervoeding/ ongewenst gewichtsverlies
Bij COPD verbruikt uw lichaam extra veel energie, omdat het constant bezig is met vechten tegen de ontstekingen in uw longen. Daardoor kan het zijn dat u gewicht verliest, waardoor uw weerstand omlaag gaat. Zo bent u vatbaarder voor virussen en bacteriën die zich in de longen willen nestelen. Het is dus niet zo vreemd dat één op de vier mensen met COPD te weinig weegt. Als het gewicht daalt betekent dit verlies van vetweefsel én verlies van spierweefsel. De kracht neemt niet alleen af in de arm- en beenspieren, maar ook in de ademhalingsspieren. Daardoor gaat ademhalen nog moeilijker waardoor sneller vermoeid optreedt bij het uitvoeren van dagelijkse handelingen. Teveel gewichtsverlies kan de weerstand verminderen.
Vaak wordt er minder gegeten omdat eten meer moeite en energie kost, de eetlust minder wordt of het eten minder goed smaakt. Ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding (een tekort aan vitamines/mineralen en calorieën) komen vaak voor bij COPD.
Een goede lichamelijk conditie kan de klachten van een patiënt met COPD (chronische bronchitis en/of longemfyseem) sterk verbeteren. Een goede voedingstoestand is hiervan een belangrijk onderdeel.
Overgewicht
In tegenstelling tot een te laag gewicht, kan COPD ook gepaard gaan met overgewicht.In het beginstadium van COPD hebben de meeste mensen nog voldoende eetlust maar gaan daarnaast minder bewegen door de kortademigheid. Hierdoor kan overgewicht ontstaan. Ook kan het zijn dat iemand al overgewicht heeft op het moment dat COPD wordt vastgesteld.
Dit overgewicht kan er voor zorgen dat er eerder sprake is van een uitgeput gevoel. Daarnaast moet het lichaam harder werken om voor voldoende toevoer van zuurstof te zorgen, omdat er extra gewicht op de longen drukt. Wanneer het lichaam te hard moet werken, zal het spieren afbreken om energie uit te halen. Dit is onwenselijk aangezien de longen grotendeels uit spiermassa bestaan. Daarnaast transporteren spieren ook zuurstof. Minder spiermassa zal dus voor meer benauwdheid zorgen.
Afvallen is dan belangrijk! Doe het altijd met hulp van een diëtist, want afvallen mag niet ten koste gaan van de spieren!
Een bezoek aan de diëtist is bij COPD altijd gewenst!
Als de diagnose COPD bij u is gesteld, is het verstandig om minimaal één keer een gesprek te hebben met een diëtist.Vaak zijn meerdere consulten nodig om u te helpen bij het aanpassen van uw eetpatroon. Gewichtsverlies is niet altijd erg, maar het mag zeker niet ten koste gaan van de spiermassa!
Om dit te voorkomen is soms speciale medische bijvoeding nodig. Een diëtist kan deze speciale voeding regelen via de zorgverzekeraar.
Wanneer neem ik contact op?
Het is belangrijk om een afspraak te maken als u:
Bij Diëtistenpraktijk Vitasens kunt u terecht voor een professioneel dieetadvies om de voedingstoestand te verbeteren.
Binnen onze praktijk zijn alle diëtisten bekwaam op het gebied van COPD en voeding. Anja, Ahlam en Gerda hebben specifieke deskundigheid op dit gebied.