Wat zijn maagklachten? Bij maagklachten kunt u last hebben van pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur (reflux), oprispingen en opboeren. Ook kunt u zich misselijk voelen of een opgeblazen gevoel hebben. Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor u last kan hebben van maagklachten. Ook voeding kan daarbij een rol spelen; bijvoorbeeld als u te veel of te snel eet. Ook het soort voeding (o.a. veel vette of zure producten) kunnen van invloed zijn.
De rol van voeding bij maagklachten Wat betreft voeding zijn er een aantal producten waarvan bekend is dat ze maagklachten kunnen veroorzaken of verergeren. Het is echter vaak heel persoonlijk waar mensen klachten van kunnen krijgen. Vermijd de producten waar u last van krijgt zoveel mogelijk, maar probeer wel gevarieerd te blijven eten. Wanneer u een bepaalde groep voedingsmiddelen (bijvoorbeeld zuivelproducten) helemaal niet meer gebruikt, kunnen er tekorten ontstaan. Onderstaande voedingsmiddelen bevorderen brandend maagzuur en kunnen beter vermeden worden:
Wat kan de diëtist betekenen voor mij? De diëtist geeft uitleg over de relatie tussen voeding en de aanwezige maagklachten. Eén soort dieet wordt bij maagklachten niet voorgeschreven. Wat bij de één klachten geeft, wordt door een ander juist goed verdragen. De diëtist kan begeleiden in het aanpassen van het eetpatroon en stelt voor u een persoonlijk en volwaardig advies op.
Wanneer neem ik contact op? Een gesprek met de diëtist is gewenst. Aanpassingen in uw voeding kunnen namelijk uw maagklachten verminderen. Het is daarom aan te raden om in ieder geval éénmalig een diëtist te raadplegen.
Binnen onze praktijk zijn alle diëtisten deskundig op het gebied van maagklachten en voeding.